Op deze pagina kun je de volgende informatie vinden:
– Babyvoeding: de eerste voeding
– Oefenhapjes en voorbeeldschema’s voor het jonge Kind
– Producten omtrent voeding om aan te schaffen
– Informatieve Filmpjes over het geven van borstvoeding / voeding
Babyvoeding: de eerste voeding
Babyvoeding speelt een essentiële rol in de groei en ontwikkeling van baby’s in de eerste levensjaren. In deze periode verandert hun voedingsbehoefte snel en de voeding wordt dan ook aangepast naarmate de baby ouder wordt. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende fasen en aanbevolen voedingsmiddelen voor baby’s:
1. Eerste 6 maanden: Borstvoeding of Flesvoeding
- Borstvoeding: In de eerste zes maanden is borstvoeding de meest natuurlijke en complete vorm van voeding voor een baby. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen en beschermt de baby met antistoffen tegen infecties. Wereldgezondheidsorganisaties, zoals de WHO, adviseren exclusieve borstvoeding tot zes maanden.
- Flesvoeding: Als borstvoeding niet mogelijk of gewenst is, is flesvoeding een volwaardig alternatief. Kunstmatige zuigelingenvoeding (op basis van koemelk) is speciaal samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van een baby. Het is belangrijk om altijd een aangepaste flesvoeding te kiezen die past bij de leeftijd van de baby.Soms reageren baby’s niet goed op kunstvoeding, soms is er sprake van koemelkallergie. Dan zijn er ook nog andere optiesDenk bijvoorbeeld aan: geitenmelk, hypoallergene voeding (bijvoorbeeld Nutrilon Omeo, Neocate) Deze laatste voedingen worden pas voorgeschreven door een kinderarts, na een allergietest. Vraag je consultatiebureau of huisarts voor meer informatie, als je je kindje verdenkt van het hebben van koemelkallergie.
2. Vanaf 4 tot 6 maanden: Eerste Oefenhapjes
- Rond de vier tot zes maanden kunnen baby’s beginnen met het wennen aan vaste voeding. Dit heet de oefenfase. Dit betekent niet dat ze volledig op vaste voeding overstappen, want borstvoeding of flesvoeding blijft de belangrijkste voedingsbron.
- Wat te geven: Start met kleine hoeveelheden groenten- en fruitpurees, zoals wortel, pompoen, appel, of peer. Deze voedingsmiddelen zijn zacht en licht verteerbaar. Vaak worden deze purees zonder toegevoegde suikers of zout gegeven, zodat de baby de pure smaken leert kennen.
- Hoe te geven: Begin met een paar lepeltjes per keer, naast de melkvoeding. Door kleine beetjes aan te bieden, kan de baby wennen aan het proeven en leren slikken.
- Het advies is om in deze periode ook te starten met oefenhapjes pindakaas en ei. Juist om allergieën tegen te gaan. Hoe zit dat?Kinderen met eczeem hebben een grotere kans op een kippenei-allergie, omdat kippenei via de kapotte huid het lichaam binnenkomt als anderen kippenei eten. De huid is niet de juiste manier om voor het eerst met voeding in aanraking te komen; dat is via de darm. Door uw kind zo vroeg mogelijk kippenei via het maagdarmkanaal te geven, komt het lichaam op de juiste manier in aanraking met kippenei en wordt de kans op een allergie veel kleiner.
Opbouw Schema Introductie Kipei
Opbouw Schema Introductie Pinda
3. Vanaf 6 maanden: Geleidelijk Uitbreiden van de Voeding
- Vanaf zes maanden hebben baby’s steeds meer voedingsstoffen nodig die alleen melk niet meer kan bieden, zoals ijzer.
- Introductie van nieuwe smaken: Naast groenten- en fruitpurees kan er nu ook brood en graanpap, zoals rijst- of haverpap, worden toegevoegd. Na verloop van tijd kan er ook vlees, vis, ei en peulvruchten worden aangeboden.
- Textuur en consistentie: Puree kan langzaam wat grover worden gemaakt om de kauwvaardigheid te stimuleren. Vaste voeding geeft de baby ook extra voedingsstoffen zoals vezels, die bijdragen aan een gezonde darmfunctie.
4. Vanaf 8 maanden: Meer Structuur en Variatie
- Vanaf deze leeftijd kunnen baby’s grotere en meer gevarieerde maaltijden eten. Ook kunnen zij langzaam aan happen met meer structuur wennen, bijvoorbeeld zachtgekookte groenten en fijngesneden pasta.
- Vingerfood: Vingerfood (zoals zachte stukjes banaan, gestoomde wortel of broccoli) moedigt zelf eten aan, wat goed is voor de motorische ontwikkeling en coördinatie.
- Drinken: Geef water bij de maaltijden in een tuit- of open bekertje, en vermijd sapjes of zoete drankjes. Thee is soms een fijne afwisseling. Let op: geen venkelthee of Anijsthee. In deze varianten zit het stofje Estragol, die bij dieren schadelijk bleek te zijn.
5. Vanaf 12 maanden: Mee-eten met het Gezin
- Na de eerste verjaardag kan de baby vaak grotendeels met het gezin mee-eten. Het is belangrijk dat de voeding gezond en gevarieerd is en dat er weinig zout en suiker wordt toegevoegd aan het eten van het kind.
- Structuur en maaltijden: Een vast eetritme met drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes helpt om regelmaat te creëren. Groente, fruit, granen, vlees of vis, zuivel en gezonde vetten zijn de basis.
- Voedingsdranken: Melk kan vanaf één jaar overgaan op opvolgmelk of volle koemelk. Water blijft de beste optie voor de dorst.
Oefenhapjes en voorbeeldschema’s
Voeding voor het jonge kind
Veel ouders zijn opzoek naar antwoorden op de vragen ” wat mag mijn baby eten?” en ” is er een goed voorbeeld van een eetschema?”
Hieronder voorbeelden van eetschema’s voor baby’s en peuters en onderaan natuurlijk de leukste artikelen!
Maand 1 t/m 4: borstvoeding / melk kunstvoeding
Maand 4 t/m 6: Kijkt je baby het eten uit je mond? Maakt je baby steeds smakkende geluidjes?
Starten met vaste voeding, naast de nog steeds belangrijke melkvoeding.
Het advies is 1 a 2 x per dag een oefenhapje te geven. Je geeft je kind ongeveer 2 a 3 theelepeltjes. Daarnaast krijgt je baby dus nog 4 – 6 melkvoedingen
Mooi opbouwschema: https://issuu.com/voedingscentrum/docs/opbouwschema_2022_
Maand 6 t/m 8: Hapjes uitbreiden
Vanaf 6 maanden bouw je verder op, wat je kindje de afgelopen maanden geleerd met het eten van oefenhapjes. Geleidelijk vervang je steeds meer melkvoeding door vaste voeding.
Laat je kindje langzaam wennen aan grovere stukjes. Begin hier niet te laat mee.
Vanaf 6/7 maanden kun je ook starten met het geven van Brood. Ook als je kind nog geen tanden heeft, kan het sabbelen en kauwen met zijn kaken. Je mag de broodjes lekker beleggen (al is in het begin margarine ook voldoende), maar geef dit liever niet:
Wat is de rapley-methode?
Onderzoeken en experimenteren
Met de rapley-methode geef je je kind, ipv gepureerd eten, stukjes die hij zelf in z’n mond kan stoppen. Je geeft je kleintje meer regie over zijn eigen eten, hij/zij bepaald zelf wat en hoe het naar binnen gaat. De structuur van de voeding kan ook goed worden ontdekt.
Verslikt je kindje zich vaak of heeft hij moeite met kauwen? Wacht dan nog even met deze methode.
Bij het eten van grover voedsel, zie je dat je kind ook vaker zal kokhalzen. Dit betekent dus niet: stoppen… Het kokhalzen hoort er een beetje bij. Blijf altijd bij je kindje, als hij/zij aan het eten is. Op deze leeftijd ligt het kokhals-reflex (de automatische reactie van het lichaam), nog voorin de mond. Prima dus. Op latere leeftijd ligt het kokhalsreflex wat verder gelegen, achterin de mond.
Dus kokhalst je kleintje? dan is hij bezig om te leren hoe hij de voeding in z’n mond moet verwerken, deze fase hoort erbij. VERMIJD echter hele harde voeding, zoals rauwe wortels, selderij , appel. Appel kun je wel heel goed koken en dan aan je kleintje geven, dit vinden ze vaak heel lekker.
Bouw de stukjes voeding qua grootte langzaam op.
Voorbeeld dagmenu 6 – 8 maanden
Voeding 8 t/m 12 maanden
Vanaf 8 maanden ga je steeds meer melkvoedingen weglaten en worden deze vervangen door vaste voeding. Bij 12 maanden heeft je kindje rond de 300ml aan melkproducten nodig op een dag (daar valt dus ook yoghurt ea onder). Probeer steeds vaker smaken te combineren, dus niet alleen maar groente, maar mix dit eens met rijst, pasta , vlees, mie en werk steeds meer toe naar een volledige maaltijd.
Voorbeeld dagmenu baby 8-10 maanden
Wil je weten hoeveel je straks moet geven aan je kindje van 1-3jaar oud?
Volg dan eens deze link van het voedingscentrum, daar staan de grootte van de porties goed beschreven: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/dreumes-en-peuter/wat-geef-ik-als-avondeten.aspx
Producten omtrent Voeding en kleine kinderen
Uitgekozen door Kim4kids !
Laten we goed voor onszelf en voor onze kinderen zorgen
Kolf voor de mama’s
Soms is het nodig om je borstvoeding af te kolven. En dan is het fijn dat je dat kan doen met fijne, mama-vriendelijke artikelen. De handkolf is altijd handig voor erbij, en Medela is een betrouwbaar, goed merk.
Baby / Kinderstoelen
Het fijne aan de Twinky kinderstoel is dat deze in hoogte verstelbaar is.
Zelf erg goede ervaring met de Stokke tripp trapp stoel (voor de oudere kleuter), en daar kun je dus ook een heel leuk newborn setje op kopen, zodat je allerkleinste baby bij je eettafel kan zitten, op de goede hoogte.
Kinder slabbers en schortje
Mooie zachte slabertjes, of het handige siliconen opvangbakje. Ideaal voor onze kledderaars.
Superleuke bordjes voor kinderen
Onwijs leuke kinderbordjes om het eten voor je kleintje nog leuker te maken
Geweldige bekers voor jonge kinderen
Deze onderstaande drinkbeker is mega populair. Krijgt ontzettend veel goede recensies.
En de difrax beker is ook een mooie beker om zelfstandig te leren drinken
Babyfoon, Kiekiek kleintje: ik zie je wel!
Soms is het fijn om je kleintje op afstand te kunnen horen en zien. Deze babyfoon krijgt goede recensies.
Leuke , informatieve Youtube filmpjes
Aanleggen aan de borst – borstvoeding
Wanneer beginnen met hapjes?
Wat voor soort hapjes ?
* Bron: www.voedingscentrum.nl