Herken je dit? Mama is moe, Papa is Moe, en kleine “Pieter” wilt graag bij jullie in bed slapen… ach toe maar.. dan slaap ik tenminste ook nog wat. Heel begrijpelijk, maar het kan ook slaapproblematiek in stand houden.
Vooropgesteld : jullie als ouders bepalen wat je wel en niet prettig vindt, en waar je wel of niet mee door wilt gaan.
Ook zitten peuters en kleuters vaak in hun magische wereld, de fantasie in het brein wordt zo groot.. alles is mogelijk (Angsten , monsters! ), ze lijken al veel te begrijpen, maar veel kunnen ze ook nog niet bevatten. Soms is het dus handig alles heel eenduidig en duidelijk te houden.
Kinderen rond deze jonge leeftijd kunnen vaak wel al iets praten, maar de taalontwikkeling is nog in volle gang. Dus in het hoofd kan er veel rond gaan, maar echt vertellen kunnen ze het je nog niet
Hieronder wat tips, om jullie door deze fase heen te slepen en het slapen zo fijn mogelijk te maken.
Vaste bedroutine creëren
Een bedroutine helpt kinderen te begrijpen dat het tijd is om naar bed te gaan, ze weten dan waar ze aantoe zijn, en dit geeft veiligheid en vertrouwen. Je bereid je kind voor op het slapen gaan.
Als voorbeeld:
- Samen naar boven gaan, dag dag, dag poes, dat mama, dag papa
- Lekker in bad of onder de douche
- Voorlezen is altijd fijn (zorg ervoor dat het verhaaltje rustig is, en niet te spannend)
- Een knuffel/kus voor het slapen gaan: weltrusten!
Soms vinden kindjes het fijn dat het niet te donker is in de kamer, of ze vinden een zacht muziekje fijn
Kijk hier eens, wat een leuke nachtlampjes of muziekjes:
Slaapritme
Natuurlijk komt het wel eens voor, dat je op visite bent, en dan zal het slaapritme even anders zijn.
Probeer thuis wel zoveel mogelijk vaste bedtijden aan te houden, ook bij het opstaan s’morgens. Je zult merken dat dit patroon uiteindelijk het slapen ten goede komt, kinderen zijn dan ook echt moe in de avond en zullen sneller gaan slapen. Het helpt hun zogenaamde innerlijke klok.
Rustgevende slaapomgeving
Het is lastig in slaap komen, als je in een drukke omgeving ligt.
Houd de kamer zo donker mogelijk, een klein nachtlampje is niet erg, maar verder geen lampen aan.
Hou de rust, ook als je dus s’nachts de kamer inkomt!
Zorg voor een comfortabele temperatuur, niet te koud, maar ook niet te warm.
Ligt je kindje in bed? Dat is fijn!
Maar sommige peuters maken er een spelletje van, om keer op keer weer uit hun bed te komen. Zorg ervoor dat je je kindje consequent naar zijn eigen bedje terugbrengt. Niet dan weer een slokje water.. geen voeding… of nog eens een driedubbele extra knuffel. Als het slaapritueel geweest is, doe je er goed aan, om duidelijke grenzen te stellen. Dus houdt het vooral kort en bondig. Nee, je mag niet uit bed, je gaat nu lekker slapen in je eigen, fijne bedje.
Het is niet handig om je kindje zo nu en dan maar in je eigen bed te laten slapen, want dat ziet je kind als een beloning, en zal hier dan de keren erna weer moeite voor gaan doen. Zorg ervoor dat je zelf duidelijk hebt, waar je doel ligt, wat je wilt. En zorg dan, dat je je hier zelf ook aan houdt.
Het kan zijn, dat je peuter het hiermee niet eens is! Probeer wel door te zetten en consequent te blijven. Zorg dat jij en je partner op 1 lijn liggen en op dezelfde manier handelen.
Wist je dat?
- Het verstandig is om voor het slapen gaan, geen drukke activiteiten meer te doen? Het lijkt misschien slim, om je kleintje rondjes te laten rennen, zo vlak voor het slapen gaan (dan wordt ie lekker moe…) maar niets is minder waar. Je zorgt er alleen maar voor dat kinderen heel erg actief worden, ook in hun brein, en daardoor minder snel in slaap vallen
- Je het liefste, 3 uur voor het slapen gaan, je kleintje geen dutjes meer laat doen.- Sommige ouders het lastig vinden dat “de buren” er iets van zullen vinden, als je kleintje s’nachts huilt. Probeer dan even het gesprek aan te gaan met de buren, leg uit dat je met een slaaptraining bezig bent, en ze de kleine soms kunnen horen. Dit zorgt ervoor dat je buren er wat meer begrip voor hebben, en jij zelf wat minder stress zult ervaren in de nacht.
- Er verschil zit in huil-gedrag? Probeer het huil-gedrag van je kindje goed te leren kennen. Is het zeurend van aard? Hoe intens is het huilen? Stopt het huilen tussendoor of is het non-stop door? Dit is belangrijk, want soms kan het huilen in de nacht anders zijn (ook in de toekomst), en wie weet voelt je kindje zich dan niet lekker, en dan is het dus belangrijk hier adequaat op te reageren. Als je kindje eerst wel sliep, maar nu niet meer, dit kan liggen aan oorzaken zoals: tandjes/kiezen die weer doorkomen, teveel prikkels overdag, oorklachten, nieuwe ontwikkelingen.
- Een scherm voor het slapen gaan, niet verstandig is. Dit kan namelijk juist zorgen dat de hersenen actiever worden, en dus niet in slaap-stand gaan.
- Je bij de JGZ (consultatiebureau) altijd meer info kunt krijgen over slaaptraining ea.
- Beloningen voor wat oudere peuters heel goed kunnen werken? Probeer eens een leuk bord met punten of stickers, om je kind te belonen. Goedzo! Je bent weer een nacht in je bed gebleven! Jij krijgt een mooie sticker, beloning etc.