Slaapproblemen bij Baby’s

baby slaapproblemen
baby’s en niet kunnen slapen

Slaapproblemen bij baby’s komen veel voor en kunnen stressvol zijn voor zowel de baby als de ouders. Deze problemen kunnen variëren van moeite met in slaap vallen, vaak wakker worden gedurende de nacht, tot kort en onrustig slapen.

Baby’s hebben nog geen vast slaap-waakritme, wat vaak resulteert in onregelmatige slaappatronen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals honger, ongemak door een natte luier, krampjes, het doorkomen van tandjes, of simpelweg de behoefte aan nabijheid en geborgenheid. Soms zijn baby’s de dag aan het verwerken, net als dat jij als ouder niet altijd meteen in slaap valt, heeft de baby soms ook wat meer tijd nodig, dit is niet erg.

Tips om je baby zo goed mogelijk te laten slapen

  • Voeding: Overdag krijgt je jonge baby borstvoeding, kunstvoeding of vaste voeding. Kijk goed naar de behoefte van je kindje, is je kindje verzadigd? Heeft hij voldoende voeding gekregen? Of is het juist wat teveel geweest? Een baby met een goed gevuld buikje, slaapt beter. Voor meer informatie over de hoeveelheid voeding, volg je deze link —-
  • Regelmaat en ritme: dit begint al bij de jonge baby’s. Probeer een vast ritme aan te houden. Zorg dat je kindje de patronen gaat herkennen. Eerst even verschonen, dan lekker wat eten, nog even wakker en weer naar bedje. Als je keer op keer een soortgelijk ritme aanhoudt, herkent je baby snel genoeg wat er verwacht wordt en dit geeft de baby rust. En jou als ouder natuurlijk ook. Het is niet erg, als je door drukte, afspraken, een ander schema hebt, maar probeer (als het kan) de vaste gewoontes aan te houden. Een vaste slaapplek is ook fijn, want ook daar zit dan weer een herkenning in, en geeft veiligheid.
  • Let op de vermoeidheids signalen van je baby. Hoe beter je je kindje leert kennen, hoe meer je zijn signalen zal zien. Wrijft je baby in de oogjes? Krijgt het hele rode wangen? Kijkt je baby weg als jij contact wilt maken? Is je baby aan het gapen? Of zie je dat hij steeds vaker kort met zijn oogjes wegdraait? Dan is het echt tijd om je baby in zijn eigen bedje te gaan leggen. Het liefst leg je je baby wakker weg, zodat hij zelf in slaap kan vallen, zonder hulp!
  • Ga overdag met je baby naar buiten. Zorg voor frisse lucht, daglicht. Je kindje zal op deze manier het dag en nacht ritme beter gaan onderscheiden, en dit helpt om in de nachten langer te slapen. Overdag maakt een mens cortisol aan om de dag te beginnen, en in de nacht maakt je lichaam melatonine aan, om lekker te kunnen slapen. Dit begint al in de babytijd.
    Probeer in de nachten zo weinig mogelijk licht en geluiden te maken, zo behoud je het gevoel van de nacht.
  • Je baby wil vooral in het aller-begin nog heel dicht bij jou zijn. Een co-sleeper kan fijn zijn (Klik hier voor een co-sleeper). Sommige ouders kiezen ervoor om de baby al vanaf het begin in het eigen kamertje te leggen, ook dit is prima. Er is geen goed of fout. Kijk naar wat je baby, en jij als ouder, nodig hebt.


    Bij baby’s onder de 6 maanden wordt de welbekende “slaaptraining” afgeraden. Emotionele beschikbaarheid is in het begin een pré, het komt ten goede van de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind.
  • Neem als ouder zelf ook rust. Plan, indien mogelijk, dutjes in overdag. Bekijk bij jezelf: wat geeft mij stress? En probeer dit te verminderen. Schakel zo nodig je ouders, vrienden, sociaal netwerk in of vraag hulp bij JGZ / het consultatiebureau of de huisarts.
  • Heel soms (niet vaak!) is er medisch iets onderliggends aan de hand. Is je kindje erg verkouden? Zorg dan dat je bv neusspray gebruikt om hem goed te laten ademen. Ook als er sprake is van hoesten, tanden en kiezen die doorkomen, oorontstekingen, vergrote keel/neusamandelen, reflux , ea kan er sprake zijn van een minder goede nachtrust. Hou dit in je achterhoofd, maar ga hier vooral niet vanuit. Want in 9 vd 10 gevallen is er echt niets medisch aan de hand.

Klik Hier voor nog meer leuke Baby artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *